25. nov. 2011

Dunaj

Pohajkovanju po Dunaju je zame še zmeraj doživetje. Ne glede na to, da sem ga obiskala že neštetokrat, še zmeraj najdem nekaj, kar me navduši. Konec novembra lahko vidimo že lučke, ki se prižigajo po mestu in kličejo po bližajočih praznikih. Male lesene hiške, vonj po kuhanem vinu in punču z nešteto dodatki. Praženi mandlji, cimet in obvezni vaflji. Tukaj pa je tudi moja ultimativno najljubša sladica-jabolčni štrudel. Moje skromno mnenje je, da bi ga morali pisati z velikimi črkami. ŠTRUDEL. Tako!Tu ni debate!
Avstrija nam ponuja hiter skok med tradicionalne prvine z dodatkom elegance. Nekako nas popelje  v vrtinec časa, preko elementov njihovih narodnih noš, barv, arhitekturnih dodatkov in neke njihove uglajene zadržanost, ki nas rojene » vročekrvne Balkance« drži na zdravi distanci in je za nas na nek poseben način radovedno privlačna. Dunaj je mesto kjer se mešata kultura, umetnost, seks in kulinarika. Je nekak avstrijski Pariz oblečen v tipični »dirndl«. Prav gotovo je beseda, ki opiše Dunaj »geschmeidig« kar v dobesednem prevodu pomeni: prožen, gladek, …Tukaj vsak najde kaj zase in začini svoje popotovanje s obvezno Sacherco in Mozart kroglicami. S malce sladkorja na vrhu je vendarle vse lepše.Pika!







Foto: Anjuška I.

Ni komentarjev:

Objavite komentar